TQ Consultanta

Certificare biocarburanti si biolichide

TQCR este organism acreditat MECMA pentru certificarea respectarii criteriilor de durabilitate a biocarburantilor si biolichidelor si de verificare a rapoartelor anuale care contin informatii privind respectarea criteriilor de durabilitate a biocarburantilor si biolichidelor.

Conform HG 935/2011, furnizorii de carburanti introduc pe piata numai benzina si motorina cu un continut de biocarburanti dupa cum urmeaza:

•    de la data de 1 ianuarie 2013, motorina si benzina cu un continut de minim 6% in volum;
•    de la data de 1 ianurie 2015, motorina cu un continut de biocarburant de minimum 7% in volum;
•    de la data de 1 ianuarie 2015, benzina cu un continut de biocarburant de minimum 8% in volum;
•    de la data 1 ianuarie 2017, benzina cu un continut de biocarburant de minimum 9% in volum;
•    de la data de 1 ianurie 2019, benzina cu un continut de minimum 10% in volum.

Operatorii economici care introduc pe piata biocarburanti si/sau biolichide sunt obligati sa transmita Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri rapoarte anuale care contin informatii sigure si datele care au fost utilizate; rapoartele contin informatii privind respectarea criteriilor de durabilitate prevazute la art. 5 alin. (3)-(9), precum si informatii specificate în Decizia Comisiei Europene nr. 13/2011 privind anumite tipuri de informatii despre biocarburanti si biolichide, care trebuie furnizate statelor membre de catre operatorii economici. Primul raport se transmite pâna la data de 31 martie 2012.


Operatorii economici care introduc pe piata biocarburanti si/sau biolichide au obligatia de a prezenta dovezi ca rapoartele anuale sunt corecte; rapoartele anuale se supun unui audit independent efectuat de organismele de verificare de terta parte, recunoscute de Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri.

Auditul verifica daca sistemele utilizate de operatorii economici se bazeaza pe informatii precise, fiabile si protejate împotriva fraudei si evalueaza frecventa si metodologia prelevarii de probe, precum si caracterul solid al datelor.

Experienta si renumele pe care le-am dobandit in domeniul emisiilor de gaze cu efect de sera ne-au adus in topul preferintelor producatorilor de biocombustibil, iar rapoartele intocmite de expertii TQCR au fost inregistrate la MECMA fara nici o observatie.